Paprika sladká sa pridáva takmer do všetkých mäsitých pokrmov, ako základ niektorých omáčok, do studenej kuchyne, na dofarbenie jedál. V pokrmoch dokonale vynikne jej jasná chuť a vôňa s ľahkou ovocnou arómou.
Čierne korenie, ktoré má ostrú a pálivú chuť, je univerzálnym korením, ktorým možno ochutiť polievky, omáčky, mäsá aj šaláty. Zlepšuje trávenie, povzbudzuje chuť do jedla a obmedzuje nadúvanie.
Aníz pochádza z Egypta a Sýrie a vedľa rasce je to jedno z najstarších a najrozšírenejších korení.
Badián pochádza z Číny a Vietnamu a je súčasťou tamojšej kuchyne.
Bazalka má v kuchyni široké využitie. Po celú dobu vegetácie je chutnou aj voňavou prísadou šalátov i čerstvej zeleniny.
Všetky druhy chilli pochádzajú z jedného druhu Capsicum tepin, tiež nazývaný vtáčie korenie. Sú to plody o veľkosti hrášku. Pôvodnou krajinou chilli je Stredná a Južná Amerika. Dnes sa tieto rastliny pestujú po celom svete. Plody môžu byť guľaté alebo zašpicatené, červené, zelené aj žlté.
Kajanským korením býva často označovaný prášok zo sušených chili papričiek. Má žltú až červenú farbu a veľmi pálčivú chuť. Pochádza z oblasti Strednej Ameriky. Karibskí domorodci s ním zoznámili už Kolumbových námorníkov.
Cibuľa je veľmi obľúbená po celom svete, pochádza však zo západnej Ázie, Iránu, Pakistanu a Afganistanu. Starí Sumeri ju pestovali už 4000 rokov pred naším letopočtom.
Fenikel je veľmi obľúbené korenie hlavne vo francúzskej a talianskej kuchyni. Má sladkú chuť podobajúcu sa anízu.
Klinčekovec pochádza z indonézskych ostrovov Moluk. Dnes sa pestuje v Indonézii, na Madagaskare, Srí Lanke, v Tanzánii a Malajzii. Do Európy sa dostal v dobách starovekého Ríma po súši cez Alexandriu. Neskôr ostrovy dobyli Portugalci a po nich Holanďania. Svoj monopol strážili až do roku 1772, kedy francúzsky úradník dostal sadenice na ostrov Maurícius. Dnes sú najväčšími vývozcami Madagaskar, ostrovy Zanzibar a Pema.
Rasca celá je jedno z najpoužívanejších európskych korení.
Rasca je jedno z najstarších používaných európskych korení. Jej používanie je doložené už zo staroveku.
Rímska rasca je súčasťou pokrmov ako sú garam masala z Indie, orientálny kuskus, mexické chilli con carne, ai. Je aromatickejšia a chutí úplne inak, než klasická rascu. Má ostrú, horkú a veľmi prenikavú chuť, ktorá je natoľko výrazná, že dokáže prehlušiť nielen arómu ostatných korení, ale veľakrát aj celého pokrmu, preto ju dávkujte pri varení veľmi opatrne!
Koriander je príbuzný rasce, anízu a kôpru a tvorí jednu zo základných súčastí indického korenia. Je súčasťou mnohých zmesí ako napríklad Country korenie, Adžika, Kari, ai.
Koriander je exotická bylinka nezameniteľnej chuti, ktorá sa používa hlavne do ázijských a mexických pokrmov. Je príbuzný rasce, anízu a kôpru a tvorí jednu zo súčastí mnohých zmesí ako napríklad Country korenie, Adžika, Kari, ai.