Citrónová kôra sa vyrába z citrónov, sušením a následným drvením. Získava sa výhradne spracovaním kôry z plodov pestovaných bez chemického ošetrenia. Má osviežujúcu arómu a citrusovú chuť.
Korenie červené je vhodné najmä na ryby, hydinu, ale hodí sa aj k zverine, pridáva sa do omáčok, štiav a dresingov. Červené korenie používajte len v malom množstve.
Táto jednoročná rastlina pochádza zo Stredného východu a južnej Európy. Semená černušky sa niekedy nesprávne nazývajú čierna rasca. Ako korenie sa hojne používa v Turecku, Libanone, Iráne a Indii.
Bobkový list spolu s tymiánom má nezameniteľné miesto v bouquet garni čiže kytičke byliniek. Je známy aj recept na ochutenie anglického mliečneho pudingu, kde sa pred zapečením naaranžuje čerstvý list.
Škoricový cukor je výborný pre ochutenie jablčného pyré, pečenie ovocných múčnikov, sladkých kaší, lievancov, palaciniek, hruškových či slivkových kompótov, jogurtov a niektorých nápojov, napr. vareného vína
Adžika je zmes korenia gruzínskej a arménskej kuchyne, ktorá obsahuje soľ, koriander, cesnak, sladkú papriku, saturejku, kôpor, bazalku, majoránku, mätu, petržlen, chilli a citrónovú kôru. Je vhodným korením na grilované mäsá aj na dusenú zeleninu
Korenie Garam masala má špecifickú vôňu po rímskej rasci a klinčekoch
Čubrica je tradičná koreniaca zmes balkánskej kuchyne.
Perníkové korenie, ktoré je zmesou klinčekov, koriandra, škorice, citrónovej kôry, feniklu, nového korenia a badiánu zaručí vynikajúcu chuť i vôňu výslednej pochúťky.
Horčičné semienko sa používa najmä pri konzervácii zeleniny (kapusta, červená repa, uhorky) a rýb. Možno ho použiť aj na prípravu základov pokrmov na oleji (napr. pod cestoviny).
Borievky alebo tiež bobuľky jalovca sú vhodné hlavne do ťažších pokrmov. Majú bohatú živicovú arómu, ktorá sa výborne hodí na zverinu, mäsá na divoko, na baranie, do marinád, do gulášov, ale skúste aj do kyslej kapusty alebo sviečkovej.
Tandori masala je indická aromatická zmes s rímskou rascou, sumahom a koriandrom. Vyskytuje sa v rôznych variantoch, podľa oblastí.
Citrónové korenie dodáva pokrmom korenisto-kyslú chuť. Najväčšie využitie však nachádza hlavne na steakoch z morských rýb, ale môžeme túto zmes tiež použiť aj na ostatné druhy mäsa pri opekaní a grilovaní steaku, špízov a podobných pokrmov.
Havana gril je zmes vhodná pri marinovaní, pečení bravčových aj hovädzích plátkov, do minútiek, pri grilovaní a opekaní všetkých druhov mäsa.
Zmes korenia s vyšším obsahom soli určená hlavne na dochutenie hotových pokrmov.